Bästa ljudbokstjänsten

Ljudböcker har bokstavligen förändrat våra liv, förvandlat stunder av vardagliga aktiviteter till möjligheter att höra en historia, absorbera kunskap eller lära sig en ny färdighet. Ljudböcker gör den mödosamma pendlingen eller hushållsarbetet till ett episkt äventyr, fördelarna med ljudböcker är obestridliga.

I själva verket avslöjar vår unika undersökning av hundratals ljudbokanvändare hur de använder ljudböcker för att förbättra sitt arbete, sitt liv och till och med sina sömnrutiner. Vi har lyssnat på väldigt många ljudböcker under de senaste åren och har även testat, använt och haft prenumerationer på alla ljudbokstjänster i denna recension. Jämför apparna av ljudbokstjänster i vår ranking eller fortsätt läsa.

Bästa ljudbokstjänsten 2022

Nextory logotyp

Nextory

I dagsläget anser vi på Ljudböcker att Nextory är den bästa ljudbokstjänsten 2022.

Populäraste ljudbokstjänsterna

Nextory logotyp
4.6/5

1. Nextory

En samlad bedömning av alla kriterier gör att Nextory är den bästa ljudbokstjänsten år 2022. De har störst utbud av ljudböcker och e-böcker. Deras mest prisvärda ljudbokstjänst är ”Guld”. Där får du mest valuta för pengarna.

Appar

iPhone & Android

Antal användare

Upp till 4 st

Ladda ner böcker

Ja

Provperiod

14 dagar gratis

Pris

Från 139 kr/mån

BookBeat logotyp
4.4/5

2. BookBeat

Deras app är speciellt bra när det kommer till ljudböcker. Den lättnavigerade sökfunktionen gör det lätt att hitta det man letar efter. Om du nöjer dig med att lyssna i max 20 timmar/månad kommer du dessutom riktigt billigt undan.

Appar

iPhone & Android

Antal användare

Obegränsat

Ladda ner böcker

Ja

Provperiod

1 månad gratis

Pris

Från 99 kr/mån

Bokus Play logotyp
4/5

3. Bokus Play

Bokus Play är för dig som är ute efter den billigaste ljudbokstjänsten. Startnivån ger tillgång till en ljudbok i månaden. Om du vill få tillgång till obegränsad lyssning är det nästa prisnivå som gäller, den är i samma prisklass som övriga ljudbokstjänster.

Appar

iPhone & Android

Antal användare

Upp till 3 st

Ladda ner böcker

Ja

Provperiod

14 dagar gratis

Pris

Från 79 kr/mån

Storytel logotyp
4/5

4. Storytel

Storytel är äldst på marknaden bland alla ljudbokstjänster i Sverige. Under denna tid har de hunnit förfina sin tjänst och gjort den stabil och driftsäker. Appen till mobilen är även den klanderfri. Med Storytel i mobilen kommer du utan tvekan bli nöjd.

Appar

iPhone & Android

Antal användare

Upp till 6 st

Ladda ner böcker

Ja

Provperiod

14 dagar gratis

Pris

Från 169 kr/mån

Audible Logotyp
3.5/5

5. Audible

Med det största ljudboksbiblioteket i världen till ett bra pris spänner Amazon musklerna ordentligt med sitt Audible. Om du inte har något emot att lyssna på engelska ljudböcker kan detta vara det rätta valet för dig och din plånbok.

Appar

iPhone, Android &
Windows Phone

Antal användare

Hela familjen

Ladda ner böcker

Ja

Provperiod

30 dagar gratis

Pris

£7.99 (~94 kr/mån)

Nextory ljudbokspelare app

Nextory

Varför man ska välja det:
Den bästa helhetsupplevelsen får du med Nextorys breda utbud av böcker, inte enbart ljudböcker utan även alla e-böcker. Utbudet går att jämföra med Bookbeat och Storytel. Det som väger över till Nextorys fördel är en bra ljudboksspelare i kombination med superb e-boksläsare, sökfunktion som är bättre än konkurrenterna. Efter att du har börjat lyssna på din första bok får du dessutom tips i appen på andra böcker som skulle kunna passa din smak utefter vad du tidigare har lyssnat på. Med många alternativ på abonnemang hittar man lätt en prisnivå som passar ens budget.

Det många användare anger som extra positivt är möjligheten att starta ”insomningstimer”, många gillar denna funktion eftersom man inte behöver gå tillbaks så långt om man gillar att lyssna på ljudbok när man ska sova. Att man även kan skapa flera profiler, med egna listor, så att flera kan lyssna samtidigt är även det ett stort plus.

Kostnad:
Silver – 139 kr/mån (4 profiler (1 inloggad åt gången), max. 30 timmars lyssning/mån på böcker som är nyare än 6 månader)
Guld – 169 kr/mån (4 profiler (1 inloggad åt gången), alla böcker)
Familj – 199 kr/mån (2 användare, alla böcker)
Familj – 239 kr/mån (3 användare, alla böcker)
Familj – 279 kr/mån (4 användare, alla böcker)

Kundrecension: ”Super bra app!! Finns otroligt stort utbud av både ljudböcker och e-böcker. Nattfunktionen fungerar super den också. Jag går i skola och gör läsförståelse test då och då, jag har bara haft nextory sen i julas men jag fick 9 av 9 medans jag förra året fick en 7:a då jag hatade att läsa. Appen är verkligen värt priset!!!! Rekommenderar enormt!” – Siri

Prova gratis: nextory.se

BookBeat ljudbokspelare app

BookBeat

Varför man ska välja det:
BookBeat erbjuder en av marknadens mest prisvärda ljudbokstjänster, 99 kr/mån. Det priset kommer dock med begränsningar, till det priset kan du lyssna i 20 timmar per månad. Det finns dock andra abonnemang bland BookBeats utbud som erbjuder mer lyssning och även obegränsad. Se nedan för full prislista.

Utbudet av böcker är likvärdigt med andra ljudbokstjänster, vilket får ses som mer än godkänt. Med en app som är en fröjd att använda med lättnavigerad ljudboksspelare och sökfunktion är det inte konstigt att BookBeat hamnar högt upp i vår ranking. Den största anledningen till att den absoluta topplaceringen inte uppnås är främst att e-boksläsaren lämnar mer att önska.

Kostnad:
Basic – 99 kr/mån (max 20 timmar lyssning per månad)
Standard – 149 kr/mån (max 100 timmar lyssning per månad)
Premium – 199 kr/mån (obegränsad lyssning)

Kundrecension: ”Jag tycker om att läsa men så bråkar mina ögon och då lyssnar jag istället. Sedan jag skaffade mig BookBeat blir det en bok per vecka! När jag stryker, i bilen , på bussen eller tåget. När jag är ute och går men även en timmes lyssning varje kväll. Många titlar. Både äldre såväl som de allra senaste. Och allt detta till ett mycket plånboks, bänligt pris!” – Suss

Prova gratis: bookbeat.se

Kvinna sitter i bil och använder Bokus Play app

Bokus Play

Varför man ska välja det:
Bokus Play ger användare tillgång till den billigaste ljudbokstjänsten på den svenska marknaden, dock är den även den mest begränsade. För 79 kr/mån får man tillgång till Bokus Play Bas, ett abonnemang där en valfri ljudbok ingår i månaden. Vill man få tillgång till obegränsat antal böcker är det i stället den andra abonnemangsnivån som gäller, Premium. Se full prislista nedan.

Är du en flyktig lyssnare av ljudböcker kan Bokus Play vara helt rätt tjänst för dig då basabonnemanget inte kostar mer än vad en genomsnittlig ljudbok kostar att köpa. Om du väljer att inte lösa ut en bok en månad, (gäller Bokus Play Bas), flyttas innestående bokkredit över till kommande månader.

Kostnad:
Bas – 79 kr/mån (1 valfri bok per månad ur hela Bokus Play-sortimentet, 1 användare)
Premium – 139 kr/mån (obegränsat antal böcker och lyssning, 1 användare )
Familj – 229 kr/mån (obegränsat antal böcker och lyssning, 3 användare)

Kundrecension: ”Affärsmodellen med en bok i månaden passar mig fint men appen är så fruktansvärt dålig, den hänger sig och stannar alldeles för ofta. Jag lämnar därmed Bokus för en dyrare aktör med fungerande app. Edit: Den nya appen fungerar som utlovat bra och jag är nu mer än nöjd och stannar kvar som prenumerant.” – Johnny

Redaktörens anmärkning: Bokus Play har historiskt sett haft problem med att appen inte fungerar som kunderna förväntat sig. Vi rekommenderar därför att kontrollera appens funktionalitet innan du bestämmer dig för att prova deras ljudbokstjänst.

Prova gratis: bokus.com

Storytel ljudbokspelare app

Storytel

Varför man ska välja det:
Med Storytel vet man att man får en gedigen ljudbokstjänst som funnits i många år, ända sedan 2005. Under alla dessa år har man hunnit förfina sin tjänst och sett till att alla barnsjukdomar har försvunnit. Är du beredd att betala lite extra för en tjänst som är driftsäker, gedigen och med support av högsta klass är det Storytel som gäller för dig. Deras billigaste abonnemang, Unlimited, kostar 169 kr/mån, då får du tillgång till obegränsad lyssning av ljudböcker och tillgång till hela biblioteket av e-böcker. Alla abonnemang har obegränsad lyssning, det som skiljer de olika abonnemangen åt är hur många användare som kan nyttja tjänsten samtidigt. Se hela prislistan nedanför.

Det främst Storytels användare nämner som positivt med tjänsten är just att allt funkar. Man slipper strul med app som inte fungerar med många smidiga funktioner där man till exempel kan pausa och börja på annan ljudbok för att sedan gå tillbaka där man slutade på förra. Insomningstimer är även den en väldigt populär funktion likväl som ”Kids Mode” där barnen får en säker miljö, fri från ljudböcker som är olämpliga för barn.

Att avsluta prenumerationen är väldigt enkelt, man måste dock gå in i en webbläsare, det går inte att göra direkt i appen.

Kostnad:
Unlimited – 169 kr/mån (1 vuxen & 1 barn, obegränsad lyssning och läsning)
Family – 228 kr/mån (2 vuxna & 2 barn, obegränsad lyssning och läsning)
Family+ – 287 kr/mån (3 vuxna & 3 barn, obegränsad lyssning och läsning)

Kundrecension: ”Jag ville läsa/lyssna på en bok en kväll när jag inte kunde sova så jag tänkte jag testar Storytel gratis i 30 dagar. Jag måste bara säga att jag älskar det. Enkel och användarvänlig app. Lätt att hitta det man vill. Vet man inte vad man vill så finns det olika genrer man kan söka på tex faktaböcker, biografier mm. Många böcker har omdömen av andra vilket jag brukar kolla på innan jag påbörjar en ny bok. Man kan ha flera böcker öppna samtidigt, vilket jag har då jag vill påbörja en ny innan jag avslutat den första. Man pausar där man vill o den sparar automatiskt där du slutade läsa sist så du enkelt kan fortsätta. Jag tycker det är skönt att lyssna i sängen innan jag sover och slår ibland på en timer så att den stannar efter 1 timme. Jag har nu haft Storytel i tre veckor och kommer att fortsätta med den sen när gratisperioden är över.” – Anna

Prova gratis: storytel.se

Audible ljudbokspelare app

Audible

Varför man ska välja det:
Audible passar dig som inte har något emot eller till och med föredrar att lyssna på dina ljudböcker på engelska. Med över 300 000 ljudböcker har Audible världens största bibliotek av ljudböcker. Audible har även utsetts till den bästa engelska ljudbokstjänsten av flertalet magasin och tidskrifter.

Av förklarlig anledning är svenska författare begränsade bland de engelska ljudböckerna, de erbjuder dock även svenska ljudböcker. Jämfört med svenska ljudbokstjänster är utbudet än så länge begränsat. Abonnemanget kostar enbart £7,99 i månaden vilket motsvarar ca. 94 kr, om du föredrar engelska ljudböcker är Audible med sitt enorma bibliotek och attraktiva pris en så kallad ”no-brainer”.

Kostnad:
Standard – £7,99/mån (ca. 94 kr/mån), (obegränsad lyssning och tillgång till ett stort utbud av Amazon-exklusiva podcasts)

Kundrecension: ”Audible rocks! Short of the public library, this is the best place to get audiobooks. Customer service is exemplary. If you don’t like a book, as it happens to all of us occasionally, they gladly refund your credit. I would imagine after a certain point they’ll start declining it, but I’ve never had a problem. The only beef I have with audible, is they lock the book down so you can’t lend it to anyone. That’s a negative. Other than that their customer service makes up for it.” – Duke

Prova gratis: audible.se